Alles over Snapchat

Net als alle bekende social media platformen is Snapchat ook een van de grote social media platformen. Snapchat staat het meest bekend binnen bij de pubertijd. Toch kan het voor vele raar zijn om Snapchat te gebruiken, Snapchat heeft namelijk heel veel functies die niet gebruikt worden in alle andere social media platformen zoals verhalen en snaps maken. Hoe werkt dit sociaal media platform, waarom het een hele rage is voor de tieners van tegenwoordig, wat zijn Snaps en hoe is Snapchat überhaupt begonnen? In deze tekst gaan wij het allemaal hebben over Snapchat.

Hoe Snapchat is begonnen

Snapchat is begonnen door een persoon genaamd Reggie Brown. Hij bracht het idee aan Evan Spiegel, een van zijn partners die heel goed was in het gebied van business en marketing. De applicatie moest wel bekend gemaakt worden doormiddel met adverteren en promoten waarin Evan goed is met de business wereld. Hierdoor wou Reggie Brown samenwerken met Evan. Na het horen van Reggie’s idee vond Evan Spiegel het idee goed en heeft daardoor ook met zijn mening Bobby Murphy erbij getrokken. Bobby Murphy is een andere partner die juist goed is in het programmeren en het creëren van de applicatie zelf. Dit komt omdat, Reggie Brown ook iemand nodig had die de applicatie kon coderen en dat kon hij heel goed. Voor een paar maanden werkte ze alleen maar samen en hebben uiteindelijk Snapchat uitgebracht met de naam ''Picaboo'' op het Apple besturingssysteem. Meteen na de app was uitgebracht, was Evan Spiegel meteen al ontslagen. Toch was de naam niet goed genoeg en werd de app in 2011 opnieuw uitgebracht met deze keer de naam ''Snapchat''. Deze keer hebben zij een groter team en zijn ze meer gestructureerd. Hiermee wilde het team meer focussen op de functionaliteit van de applicatie in plaats van specifiek het adverteren en het bekendmaken van de app. Een van de belangrijkste beslissingen die gemaakt zijn voor het adverteren van de app is om het logo uniek te maken. Hiervoor hebben zij een mascotte gebruikt met de naam ''Ghostface Chillah''. Deze mascotte werd benoemd naar iemand van de hiphopgroep Wu-Tang Clan, de naam van het groepslid is Ghostface Killah.

Snapchat in ontwikkeling

Na de grote populatie groei van de app kwam Evan Spiegel toch weer terug om te bespreken over een van zijn rechten van het bedrijf. Evan is net als nog steeds een mede eigenaar en heeft samen het bedrijf opgericht, hierdoor heeft Evan rechten op het bedrijf. De advocaten van Snapchat zeggen dat Evan Spiegel geen inzet heeft vertoon voor het bedrijf en daarom recht heeft op niks. Toch is er in de rechtszaak besloten dat Evan Spiegel 157,5 miljoen dollar zou krijgen en dat hij de titel kreeg naar een van de stichters voor Snapchat. Na de rechtszaak is Snapchat doorgegaan met zijn projecten, hierdoor heeft Snapchat zijn eerste blog geschreven. De eerste blog die Snapchat heeft geschreven gaat over het doel van de eigenaar, Reggie Brown en hoe hij Snapchat in één manier wilt maken dat er niet gecommuniceerd hoeft te worden met alleen plaatjes en foto’s, maar ook met beelden van de mensen waarmee iemand praat. Ook wilt Snapchat tegen photoshoppen gaan en dat er eerlijk gedeeld wordt met informatie of foto's. Snapchat is daardoor steeds groter gegroeid en werd er berekend in 2012 dat er op de seconde 25 Snaps worden geplaatst. Snaps zijn foto's die direct via Snapchat gemaakt worden. Het unieke hieraan is dat dit niet met de normale camera applicatie gedaan kan worden. Maanden later in 2012 zijn er in totaal 1 biljoen snaps gemaakt op de Apple versie van Snapchat terwijl er 20 miljoen fotos per dag worden verstuurt. Dit bleek toch een probleem te zijn, want er werden zoveel foto's en video's verzonden dat Snapchat er niet op voorbereid was om zo veel dataverkeer te krijgen.

De eerste grote update

Een jaar later in 2013 was er een nieuwe versie uitgebracht op Snapchat met de update naam ''Banquo''. Deze update werd eerst uitgebracht voor de Apple gebruikers. In deze update werden er heel veel onderdelen van de app bijgewerkt, hierdoor kon de app sneller werken en is het ontwerp van de app fijner op te gebruiken. In deze update kan je ook gebruik maken van de swipe functies, dubbel drukken om te reageren op iemand zijn Snap en een verbeterde vrienden/profielen zoeker. De naam Banquo is een verwijzing naar een held dat een geest is uit een van Shakespeares verhalen. Deze held in het verhaal is een redder die het slechte verslagen zou hebben. Er was ook in hetzelfde jaar een Snapchat gemaakt voor kinderen genaamd Snap Kidz. Met Snap Kidz kan je ook Snaps maken en erop tekenen waarbij u ook de snaps kan opslaan. Om in Snap Kidz te komen moet u de juiste geboortedatum invullen en zo binnen komen. Door de jaren heen is er veel veranderd en zijn er ook heel veel kijkers en gebruikers in Snapchat erbij gekomen. in 2015 werd er namelijk berekend dat er 2 biljoen video's en snaps per dag verzonden werden. Een jaar later werd het 10 biljoen per dag. In 2016 heeft Snapchat een totaal van 1,81 biljoen dollar verzameld met aanbiedingen van aandelen, hierdoor zijn er veel grote investeerders geïnteresseerd geraakt in Snapchat. Ook werd er berekend dat in Mei 2016 er 10 biljoen kijkers werden gemaakt in Engeland en in Februari 2017 waren zijn het totaal aantal gebruikers 160 miljoen dat in Mei 166 miljoen werd.

De controversies van Snapchat

Toch is het niet zo dat Snapchat het altijd makkelijk had. In 2016 heeft het Canadees bedrijf Investel Capital Corp Snapchat aangeklaagd op een inbreuk in het geofilter systeem die zij gebruiken. In de rechtszaak wou het bedrijf een bepaald aantal geld vergoeding krijgen door de rechtszaak, toch is met de rechtzaak niks gebeurd en is er geen vergoeding aan het bedrijf gegeven. In September heeft het bedrijf zijn naam toch veranderd naar Snap Inc. Dit komt omdat Snapchat speciale glazen beginnen te maken en verkopen waardoor zij het bedrijf naam moeten veranderen. De innovatie dat zij wilde verkopen is een speciaal setje brillen dat 10 seconde lange video's kan maken per keer.

Snapchat tegenwoordig en Snapchat+

Ook is er recent in 2022 een nieuw feature uitgebracht dat een premium zou aanbieden aan de gebruikers van Snapchat. Dit noemde zij Snapchat+, als u een abonnement zou hebben heeft u toegang tot unieke functies die niet iedereen heeft zoals het veranderen van de app logo op uw telefoon, de mogelijkheid hebben om video's en verhalen makkelijke te herbekijken en in het algemeen extra functies in bestaande functies. Meer dan een miljoen gebruikers heeft Snapchat+ en heeft uiteindelijk tegenwoordig Snapchat te maken met meer dan 300 miljoen gebruikers wereldwijd. Tot aan vandaag is Snapchat al een hele bekende app en wordt het gebruik door alle leeftijden, toch is het voor de tieners het meest gebruikt door dat het simpel en uniek is om te gebruiken vergeleken met andere sociaal media applicaties.