Alles over sociale media

Sociale media, iedereen heeft er direct of indirect mee te maken. Je hebt vast wel een sociaal media platform op je telefoon, maar wat houdt sociale media eigenlijk in en wat zijn nou de verhalen van sommige sociaal media platformen? In deze tekst ga ik u meer laten leren over de wereld van sociale media en de verhalen van sommige grote sociaal media platformen.

1. Facebook

Facebook is eigenlijk een platform waar je mensen kan bevriende, met ze kunt chatten en posten kan plaatsen. In een post kan je bijvoorbeeld zetten wat je gaat doen op de dag of dat je uw gedachte kwijt wilt aan uw vrienden. Het platform is gesticht in 2004 door de maker Mark Zuckerberg en zijn klasgenoten. Door de jaren heen is Facebook gegroeid naar een platform met meerdere functies zoals een aparte applicatie voor het chatten naar uw vrienden maar je hebt nu zelfs ook Facebook Daten waarbij je uw liefde kan vinden maar met behulp van Facebook. Ook zijn zij meegegaan met Virutal Reality en hebben zij hun eigen soort VR bril. Tegenwoordig hebben zij ook een hele virtuele wereld gemaakt. Dit heet Metaverse. Na jaren gebruiken mensen nog steeds Facebook en wordt het ook nog door de jaren heen goed bijgewerkt.

2. Snapchat

Een ander bekend sociaal media platform is Snapchat. Snapchat is een platform waar je ook mensen kan bevriende en je verhalen kan delen. Alleen is het minder privé. Mensen kunnen bijvoorbeeld zien of u bijvoorbeeld schermopnames maakt van het gesprek tussen u en de ander. Ook kan je specifiek zien wie er naar jou posten heeft gekeken. Voor de rest is het eigenlijk in principe de bedoeling dat het merendeels gebruikt wordt om met vrienden te praten. Deze applicatie wordt merendeels gebruikt door tieners van ongeveer 16 jaar. Deze app heeft een goede groei omdat het dus door veel tieners gebruikt wordt en het speciale functies heeft vergeleken met andere standard sociale mediaplatformen.

3. TikTok

Als jij bijvoorbeeld snel en makkelijk korte video's wil bekijken is TikTok ideaal. TikTok is een platform waar je een account kan maken en simpel weg al kan beginnen van het browsen naar video's, alles wat je hoeft te doen is om laag scrollen en je krijgt al een nieuwe video. Terwijl TikTok nieuw is heeft het wel een hele snelle groei gemaakt en is nu al een van de meest gebruikte sociale media platformen. Een van de nieuwste features is dat je er mensen kan bevriende en elkaar ook berichten kan sturen behalve alleen op video's te kunnen reageren. TikTok is eigenlijk een Chinese applicaties. In het Chinees wordt TikTok ook Douyin genoemd. Douyin betekend vibrerende geluid in het chinees. Op Tiktok worden merendeels video's gemaakt over mensen die wat in hun dagelijkse leven beleven, die grappen en stunts uit halen maar ook om interessante weetjes en grappige video's te delen. Het werd heel erg populair omdat het super makkelijk te gebruiken is. Zoals genoemd is het enige wat je hoeft te doen is alleen maar naar beneden swipen en je krijgt al meteen een nieuwe video. Het is zelfs zo makkelijk dat sommige mensen er zelfs verslaaft aan zijn geraakt, omdat er dus steeds nieuwe video's verschijnen en het zo simpel is kan het je aantrekken en dat je daardoor er niet van af wilt. Hiermee is er veel kritiek gekomen en zelfs geruchten dat China bijvoorbeeld de app zo heeft gemaakt dat het ook data van mensen kan stelen om er slecht gebruik van te maken. Uiteindelijk is Tiktak toch een grote en belangrijke app voor veel mensen en is het moeilijk los te laten voor sommige.

4. WhatsApp

U heeft vast wel gehoord van WhatsApp. WhatsApp is een applicatie die te gebruiken is op uw telefoon maar sinds kort ook op de computer. Het is een platform waar je met mensen die u in uw contacten heb kan spreken. Het is niet net als Facebook of Snapchat waarbij je makkelijk nieuwe mensen kan toevoegen. Het is alleen gelimiteerd tot de contacten van uw telefoon. Het wordt door vele gebruikt, van tieners naar volwassenen. Het is een gunstige app omdat het zo makkelijk te gebruiken is. Het enige wat u hoeft te doen is mensen op uw contacten hebben en ze toevoegen op WhatsApp. Tegenwoordig wordt WhatsApp beheerd door Meta. Meta is een bedrijf dat eerst Facebook was. Ook hiermee was er best wel wat controversie, het is daarom zelfs dat het in sommige menen verbannen is om het te gebruiken zoals China en Iran. Voor de rest kan je met WhatsApp ook naar mensen toe bellen met het internet.

5. Twitter

Wilt u nou alleen maar leuke dingen of interessante weetjes plaatsen? Dan is Twitter ideaal. Twitter is een platform waar je alleen maar dingen kan posten zoals foto's van uw hond, grappige filmpjes of als u iets kwijt wilt aan de wereld. Twitter werkt met een volgsysteem. Dit houdt in dat je mensen kan volgen om op de hoogte te blijven van wat dat account allemaal plaatst. Ook Twitter is al best oud, het is in 2006 gesticht en sinds vandaag al aan het groeien. Ook staat Twitter bekend om het gebruik van hashtags, dat is ook waarom er vaak hashtags gebruikt worden. hashtags laten zien waar het overgaat in het kort zodat mensen makkelijk en snel het filmpje kunnen vinden doormiddel van een zoekterm. Een zoekterm kan je eigenlijk al zien als een hashtag maar dan zonder het symbooltje. In principe is twitter dus een soort van site met mensen die blogs hebben. Van deze blogs zijn er miljoenen mensen die een account hebben en dus ook wanneer zij willen iets kunnen plaatsen.

Innovatieve technologie waarmee je met miljoenen mensen in contact kan komen met een druk van een knop op een scherm. Door deze sociale media platformen is de wereld in een rare manier samen gebonden met elkaar doormiddel van filmpjes, berichten en het bellen naar elkaar toe. Vergeleken met vroeger, toen alles met de hand verzonden moest worden is dit al een hele grote en lange stap verder naar de toekomst. We weet wat de toekomst nog meer te bieden heeft.